Zonder toestemming uitvoeren van een musical

Amateur-musicallicenties voor grote en bekende musicals zijn duur en soms lastig te krijgen. Bovendien moet je vaak aan allerlei regels voldoen betreffende de inhoud van het stuk en de marketing. Wég creatieve vrijheid dus. Om die redenen is het verleidelijk om dan maar geen licentie aan te schaffen en, al dan niet onder een schuiltitel, het stuk tóch op de planken te brengen. 

In dit geval liep dit niet goed af: Cliënt bracht een musical op de planken zonder licentie en ontving een stevige brief van de Londense productiemaatschappij waarin hem werd verzocht elke inbreuk te staken. Ook werd hem verzocht informatie te verschaffen over de inkomsten die de productie had gegenereerd.

Het zonder licentie opvoeren van een musical is een inbreuk op het auteursrecht van de componist en tekstschrijver. Hiervoor kunnen zij een schadevergoeding eisen. Bureau Boekema hielp cliënt de inbreukprocedure in goede banen te leiden en te voorkomen dat hij onnodig belastende informatie zou verschaffen waardoor hij met een te hoge schadevergoeding zou worden opgescheept.